Welke kokosolie is gezond?

Welke kokosolie is gezond?

Kokosolie verschilt erg in kwaliteit! Hoe kan je kokosolie kiezen die gezond voor je is? Lees in deze blog de Tips & tricks zodat jij voortaan de beste kwaliteit kokosolie kan uitkiezen.

Welke kokosolie is gezond?

Over kokosolie (ook wel kokosvet genoemd) is al tientallen jaren bekend dat het veel voordelen heeft voor je gezondheid. Waarom is kokosolie dan zo gezond?

Kokosolie bevat laurinezuur dat schadelijke virussen, bacteriën en schimmels doodt en ontstekingsremmend werkt.

Kokosolie bevat middellange keten vetzuren die je hongergevoel wegnemen. Zo eet je ongemerkt minder en kan kokosolie je helpen met afvallen.

Als natuurlijke gezonde olie helpt kokosolie buikvet te verbranden.

In kokosolie kun je veilig bakken omdat de vetzuren in kokosolie ook tijdens verhitting stabiel blijven en niet oxideren. Dit is niet het geval bij andere plantaardige oliën zoals olijfolie of zonnebloemolie.  

Naast dat het eten van kokosolie gezond is, kan kokosolie daarnaast ook heel goed gebruikt worden als verzorgingsproduct voor je huid en voor allerlei huidaandoeningen. Houd onze website in de gaten voor één van de volgende blogs over de verschillende toepassingen van kokosolie. 

 

Is kokosolie gezond of ongezond?

Kokosolie heeft dus heel veel voordelen voor de gezondheid. De laatste tijd verschijnen er echter steeds meer berichten dat kokosolie ongezond zou zijn. De reden die daarvoor wordt genoemd is het feit dat kokosolie met name bestaat uit verzadigde vetten (in tegenstelling tot andere plantaardige oliën die vooral uit onverzadigde vetten bestaan). Over verzadigd vet wordt gezegd dat het ongezond voor je is omdat dit vet je slechte cholesterolniveau zou verhogen en het risico op hart- en vaatziekten zou vergroten. De onderzoeken die ondersteunen dat verzadigd vet ongezond is, worden de laatste tijd echter steeds meer in twijfel getrokken. Daarnaast zijn er meerdere soorten verzadigde vetten en die kun je niet allemaal over één kam scheren. Dan rijst de vraagt: Is het verzadigd vet in kokosolie dan wel ongezond?

 

Verzadigd vet in kokosolie

De verzadigde vetzuren in kokosolie zijn middellange keten-vetzuren. Deze worden heel anders verteerd en hebben een veel kleiner effect op je cholesterolgehalte dan andere verzadigde vetzuren. Daarnaast bestaan de verzadigde vetten in kokosolie voor 50% uit laurinezuur. Laurinezuur is een vetzuur dat schadelijke virussen in je lichaam kan vernietigen. Tot slot: tijdens bakken of braden wordt de olie verhit. Bij onverzadigde vetten veroorzaakt dit zeer ongezonde oxidatie van de vetzuren, bij verzadigde vetten is dat niet het geval. Wil je dus bakken of braden in olie, dan zijn hiervoor eigenlijk alleen verzadigde vetten zoals kokosolie geschikt.

 

Kokosolie is gezond

We kunnen er niet omheen: kokosolie is gezond. Let alleen wel op dat je altijd de juiste kwaliteit kokosolie koopt. Doe je dat niet, dan heb je geen (of weinig) voordeel van de gezondheidseffecten.

 

Welke kokosolie is het meest gezond?

Kokosolie is dus vooral gezond als je goede kwaliteit kokosolie gebruikt. Maar welke kokosolie moet je dan kopen? Omdat kokosolie de laatste tijd zo populair is, komen er steeds meer verschillende soorten op de markt. Hoewel het aanbod dan lekker groot is, is het helaas daarom nu extra moeilijk om de juiste kokosolie te kopen. Waar moet je op letten?

  1. De kokosolie moet koudgeperst zijn (ook wel extra vergine of extra vierge genoemd). Deze kokosolie is handmatig verkregen uit kokosnoten en heeft een zachte kokosgeur. Kokosolie van de tweede persing is door middel van een chemisch proces verkregen en heeft niet dezelfde gezondheidsvoordelen als kokosolie van de koude persing. Deze kokosolie is vaak geurloos en een stuk goedkoper dan extra vergine kokosolie. Let hier dus goed op!
  2. Kies voor biologische kokosolie. Bij niet-biologische kokosolie worden de kokosnoten geteeld onder onbekende omstandigheden. Net als bij andere niet-biologische voedingsmiddelen heeft dit effect op de kwaliteit van het product. Wil je dus het meeste halen uit de gezonde effecten van kokosolie, kies dan voor biologisch. Biologische producten kan je herkennen aan het volgende logo:
    kokosolie gezond
  3. De kokosnoten die worden gebruikt om kokosolie van te maken worden in verre landen verbouwd en de olie wordt ook daar geproduceerd. Dit gebeurt niet altijd onder eerlijke en leefbare omstandigheden. Koop daarom kokosolie van een eerlijk merk.

 

De kokosolie van Improve Your Health

De kokosolie van Improve Your Health voldoet aan al deze kenmerken. Deze kokosolie is extra vergine, niet gebleekt en heeft een aangename zachte kokosgeur. De kokosolie wordt geproduceerd door Witsenburg Natural Products, een eerlijk biologisch bedrijf dat de zorg voor mens en milieu hoog in het vaandel draagt. Daarom is de kokosolie van Improve Your Health gegarandeerd biologisch en onder eerlijke omstandigheden geproduceerd.

 

Koop HIER biologische kokosolie.

 

Hoewel de kokosolie van Improve Your Health altijd al zeer scherp is geprijsd (€ 16,95 voor een grote pot van 1 liter), krijg je nu ook nog de tweede pot met 50% korting!

 

Klik HIER om gebruik te maken van deze actie!

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.