Natuurlijke zonnebrand: veilig smeren in de zon

Natuurlijke zonnebrand: veilig smeren in de zon

Welke natuurlijke zonnebrand kun je veilig smeren in de zon? Het is niet alleen belangrijk dat zonnebrandcrème goed werkt, maar ook dat je er geen allergische reactie van krijgt. Daarnaast wil je niet dat er schadelijke stoffen in zitten die je huid opneemt en die zo in je lichaam terecht komen. Heel veel zonnebrandcrèmes bevatten schadelijke chemische filters. Welke zonnebrand het meest natuurlijk en veilig is, lees je in deze blog.

Hoe werkt zonnebrand?

Om te beginnen, we hebben de zon nodig. Zon is noodzakelijk voor de aanmaak van vitamine D, en bij het op orde houden van je biologische klok en je hormoonbalans. Ga hem dus niet paniekerig uit de weg, maar zorg er natuurlijk ook voor dat je niet verbrandt. Bij langdurige blootstelling aan de zon moet je je huid dus goed beschermen met een zonnebrandcrème. Zonnebrandcrème werkt met een zonnefilter (SPF, sun protection factor) die zorgt voor verlenging van de zonnebescherming van je eigen huid. Het getal van de SPF staat voor het aantal keren dat je langer in de zon kunt dan je zonder SPF zou kunnen. Bv. kun je normaal 30 minuten in de zon zonder te verbranden, dan kun je met SPF 10 nu 10 x 30 = 300 minuten (= 5 uur) in de zon. Je kunt je daarom afvragen voor wie SPF 50 eigenlijk nuttig is, reken maar eens uit. Slim trucje van de fabrikant denk ik. ;) Goed, terug naar de zonnebrandcrème: Als je hem gebruikt, moet je deze regelmatig opsmeren en je smeert het vaak over je hele lichaam. Dus het is niet alleen belangrijk dat het goed werkt, maar ook dat je er geen allergische reactie van krijgt. Daarnaast wil je niet dat er schadelijke stoffen in zitten die je huid opneemt en die zo in je lichaam terecht komen. Welke zonnebrand hiervoor het beste is en waarom, lees je in deze blog.

 

Chemische en natuurlijke filters in zonnebrand

Een zonnebrandcrème werkt dus door middel van een zonnefilter. Zonnefilters heb je grofweg in twee varianten: chemische filters en minerale filters.

  1. Chemische filters: bijna alle zonnebrandcrèmes bevatten chemische filters, je kunt ze herkennen aan namen als oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate en octinoxate. Kijk maar eens achterop je eigen zonnebrandcrème, je komt er gegarandeerd één of meerdere tegen.
  2. Minerale filters: deze filters maken gebruik van een natuurlijk mineraal dat de zon weerkaatst zoals zinkoxide of titanium-dioxide. Vroeger bevatten alle zonnebrandcrèmes een minerale filter omdat we nog geen chemische filters hadden uitgevonden. Tegenwoordig vind je ze nog maar in een handjevol zonnebrandcrèmes, vaak van natuurlijke merken.

 

Welke filters in zonnebrand zijn schadelijk?

Zoals ik al zei, bijna alle zonnebrandcrèmes op de markt (sowieso de grote merken) bevatten chemische filters. Het probleem met chemische filters is dat ze potentieel schadelijk zijn voor je lichaam als ze worden opgenomen door je huid (en dat geldt voor de meeste chemische filters). Ze bevatten namelijk hormoon-verstorende stoffen, die kunnen leiden tot: negatieve invloed op onze voortplantingsorganen en vruchtbaarheid, vertragen van de puberteit, een veranderende vruchtbaarheids-cyclus en een verminderd aantal spermacellen. Dit blijkt uit onderzoeken onder dieren. Minerale filters hebben echter minimale risico’s en worden daarbij nauwelijks opgenomen door de huid. EWG heeft een flink aantal wetenschappelijke onderzoeken samengevat en een overzicht gemaakt van alle ingrediënten en hun gevarenrisico. Kijk HIER maar eens voor meer informatie. Kies dus het liefst een zonnebrand met een minerale filter zoals zinkoxide of titanium-dioxide. Deze worden ook niet of nauwelijks opgenomen door de huid.

 

Let op nanodeeltjes in zonnebrand

Wil je een veilige zonnebrandcrème, dan moet je dus op zoek naar de veilige minerale filters. Minerale filters hebben echter één nadeel (dat je misschien nog wel van vroeger kent): ze laten een wit laagje achter op je huid. Zo werken ze namelijk, ze weerspiegelen de zon en beschermen zo je huid. Daarnaast, hoe hoger de factor, hoe dikker de crème en hoe lastiger uit te smeren. Dat vinden we niet mooi en handig, dus daarom is daar door de fabrikanten iets op verzonnen: nano-technologie. Dat is een technologie die de moleculen zodanig verkleint dat de crème makkelijker uitsmeert en geen witte waas achterlaat. Maar, die nano-deeltjes zijn zo klein dat ze daardoor erg gemakkelijk door je huid worden opgenomen. Sommige studies hebben al aangetoond dat nano-deeltjes gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen als ze worden opgenomen door je lichaam, ze zijn zelf potentieel kankerverwekkend. Let er dus bij het kopen van zonnebrand op dat deze niet alleen op basis is van een minerale filter als zinkoxide, maar ook dat deze geen nano-deeltjes bevat!

 

Andere schadelijke stoffen in zonnebrand

Naast een chemische filter bevatten veel zonnebrandcrèmes ook nog eens andere stoffen die schadelijk kunnen zijn zoals vitamine A (schadelijk voor de huid bij blootstelling aan de zon) en parabenen (een conserveermiddel dat in heel veel cosmetica te vinden is en dat ook bekend staat als hormoonverstoorder).

 

Smeren met natuurlijke zonnebrand

Nadat ik mezelf verdiept had in zonnebrand en wat er allemaal in kan zitten, heb ik totaal geen moeite meer met een beetje een witte waas op mijn huid. Ik vind mijn gezondheid belangrijker! Twijfel je na al deze info welke zonnebrand je dan wèl moet kiezen? Dan kan ik je alvast zeggen dat als je geen risico’s wilt lopen, alle bekende merken al afvallen. Deze maken allemaal gebruik van chemische filters. Alleen natuurlijke cosmetica-merken hebben soms zonnebrand in hun assortiment die geen chemische filters of nano-deeltjes bevat. Zelf gebruik ik de zonnebrandcrème van Skalaris of Wooden Spoon: 100% natuurlijk, zoveel mogelijk biologisch en zonder chemische filters of nano-deeltjes. Hij smeert ook nog eens redelijk goed uit! Een minimale witte waas dus, en dat is toch wel fijn. (Tip: verdeel de zonnebrand in kleine dotjes over je huid voor je gaat uitsmeren, dan heb je er minder last van dat hij wat dikker is.) Let wel op: door de natuurlijke ingrediënten moet je deze zonnebrand ongeveer om de 2 uur opnieuw opsmeren, met name na het zwemmen of als je veel zweet. 

 

Je koopt onze 100% natuurlijke zonnebrand HIER.

 

Hoe denk jij erover? Huppel jij deze zomer ook vrolijk rond met beetje een witte waas als je weet dat wat je smeert dan veilig is? Of neem je het risico en ga je voor gemak zonder een witte snoet? Laat je reactie achter in de comments! :) 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.